A bolognai spagetti története | Hóbiárt

Bisztró és Pizzéria

A bolognai spagetti története

 „A spagetti a hosszú tészták családjába (pasta lunga) tartozik, mely először Szicíliában jelent meg a 10. század környékén, ahol valószínűleg a Mór hódítóknak köszönhetően terjedt el fogyasztása. Mivel Dél-Itália éghajlati viszonyai inkább a durumbúza termesztésének kedveznek, ezért a valódi spagettit a kezdetektől fogva kizárólag durumlisztből készítették és készítik a mai napig is.

 Maga a spagetti szó eredete az olasz „spago” szóra vezethető vissza, ami húrt jelent, a spagetti tehát szabad fordításban annyit tesz „vékony húr”, „húrocska”. A spagetti tésztákat vastagságuk alapján 12 csoportba sorolhatjuk.

 A spagetti rengeteg tésztaétel alapanyagaként szolgálhat, melyek közül a nyugati világban talán a legismertebb és legkedveltebb a Bolognai Spagetti, vagy az olasz konyha szerelmesei kedvéért nevezzük Spaghetti Bolognese-nek. Ezzel csupán egyetlen probléma van. A Bolognai Spagetti valójában nem is tradicionális olasz étel.

 Magát a bolognai szószt senkinek sem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban, természetesen az olaszos fűszerek mellett, a fő szerep minden esetben a paradicsomé, kerüljön az bele apróra vágott, vagy szósz formájában, legalábbis felénk így készítik. A valódi bolognai szósz alapja a vajon és olívaolajon megpárolt, sárgarépa, hagyma és zeller, melyhez marhahúst, esetleg pancettát (olasz baconféle) adnak hozzá. Ezt a szószt öntik fel utána egy kis tejjel, vagy tejszínnel, majd mikor ez összeállt mehet bele a fehérbor. A paradicsom csak ezután kerül bele egy kis sóval és vajjal.

 Mint már korábban írtam, a spagetti Szicíliából indult világhódító útjára és egy kis földrajzi ismeret szükséges csupán ahhoz, hogy rájöjjünk Palermo és Bologna között légvonalban közel 800 km-es távolság van. Ám nem is ez az oka annak, hogy a Spaghetti Bolognese nem egy tradicionális olasz étel. A bolognai szószt Bolognában és környékén mindig is lasagne, vagy tojásos tagliatelle tésztával tálalták, ami egy vékony, lapos, szalag formájú száraztészta. A spagetti mellé Dél-Itáliában sokkal sűrűbb, testesebb szószokat készítettek, hiszen ezek állaguknak köszönhetően jobban megmaradtak a csúszósabb és vékony spagettin.

 De, akkor hogyan is született meg a Bolognai Spagetti?

 A második világháború során az amerikai katonák az olaszországi hadjárat alatt igencsak megkedvelték a bolognai szószos „tagliatelle al ragùt”. A háború után hazatérve az olasz éttermekben egyre több veterán rendelt az étlapról bolognai szószos tésztaételeket. Mivel azonban a második, vagy harmadik generációs olasz-amerikai étteremtulajdonosok már kevesebb hangsúlyt fektettek az olasz gasztronómiai tradíciókra, így a bolognai szószt gyakran spagettivel és nem lasagne tésztával, vagy tojásos tagliatelle-vel tálalták. Amerikában tehát a háború után gyorsan népszerűvé vált a bolognai szósz és a spagetti románcából született a Spaghetti Bolognese.

 A Bolognai Spagetti szülőhazája tehát eredetileg nem is Olaszország, de ennek ellenére mégis az egyik legfinomabb és legkedveltebb olaszos tésztaételnek számít.”

 

Eredeti cikk megtekintése: http://www.familiateszta.hu/erdekessegek/127-a-spagetti-tortenete